Economen van ABN Amro voorspellen dat de werkloosheid volgend jaar oploopt en sluiten zich daarmee aan bij de conclusie van het Centraal Planbureau. Maar de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek suggereren dat de piek al is bereikt.
Herstellen de Nederlandse economie en arbeidsmarkt zich volgend jaar? Diverse instellingen denken daar verschillend over.
Allereerst de economische groei. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent op een plusje van 0,5 procent in 2014, net als De Nederlandse Bank.
Maar toen was daar half november ineens een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Die voorziet helemaal geen herstel en denkt dat de Nederlandse economie ook volgend jaar nog licht zal krimpen met 0,1 procent.
Voorspellen economie is moeilijk
Nu is het voorspellen van de economie een hachelijke zaak, zoals Z24’s Eline Ronner al eens beschreef. Het voorspellen van het verloop van de economie heeft wel iets weg van het voorspellen van het weer en dat is, zeker op een termijn van pakweg een jaar, erg lastig.
De ramingen van de OESO en het CPB geven een ruw idee van de kant die het met de economie op gaat. Kijk dus niet vreemd op wanneer de economie volgend jaar niet 0,5 procent maar met 0,1 procent groeit. Dit zit nog aardig binnen de foutmarge van dit soort economische modellen.
Toch is het verschil van 0,6 procentpunt tussen de voorspellingen van de OESO en het CPB opvallend te noemen.
Voorspelling: werkloosheid stijgt door in 2015
Eensgezinder zijn diverse analisten over de werkloosheid. Het CPB houdt het in de Macro Economische Verkenning op een gemiddelde werkloosheid van 9,25 procent van de beroepsbevolking in 2014. Ook de OESO voorziet een piek volgend jaar
ABN Amro sluit zich hierbij aan, blijkt dinsdag uit een rapport over de Nederlandse economie. In 2014 zal de werkloosheid stijgen tot gemiddeld 9,2 procent, denken economen van de bank. Dat is nog weer een stuk hoger dan de 8,4 procent die het economisch bureau van ABN voorziet als gemiddelde voor dit jaar. ABN wijt dat aan het uitblijven van economische groei.
Pas in 2015 neemt het aantal mensen zonder baan weer af tot 8,9 procent. In de loop van 2016 kan het zo zijn dat de werkloosheid onder het niveau van 2013 uitkomt, aldus ABN.
Voorlopige cijfers suggereren iets anders
Volgend jaar piekt dus de werkloosheid, aldus drie economische instanties. Wie echter naar de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kijkt, ziet dat de werkloosheid de laatste maanden stabiliseert.
Om het voorspelde jaargemiddelde voor 2014 te halen - volgens de definitie van de werkloosheid die het CBS hanteert - zou de werkloosheid begin volgend jaar door moeten stijgen tot ruim boven de negen procent.
Herstel arbeidsmarkt duurt nog iets langer
De werkloosheid mag dan voorlopig stabiliseren, het herstel van de arbeidsmarkt laat vermoedelijk nog enige tijd op zich wachten. Volgens een rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht duurt het nog tot 2018 voor de werkgelegenheid weer aantrekt.
De banen liggen niet voor het oprapen. Jongeren die net van school of van de universiteit komen, zullen komende jaren dus moeite blijven hebben om passend werk te vinden.
Lees ook:
Mathijs Bouman: hoe het CBS de werkloosheid overdrijft
Waarom de recessie onze eigen schuld is
Deze 4 grafieken brengen de Nederlandse huizenzeepbel in beeld
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl